Ingetogen herdenking

Ruim 175 mensen woonden donderdag 1 februari 2018 in Heijningen de herdenking bij van de Watersnoodramp. In het Pestalozzihuis werd met woorden, beelden en muziek stilgestaan bij de 103 mensen die 65 jaar geleden op het grondgebied van de huidige gemeente Moerdijk om het leven kwamen. 

Burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk stond in zijn toespraak stil bij de manier waarop in West-Brabant de Watersnoodramp in het verleden is herdacht. “Dat deden we in verborgenheid”, concludeerde hij. “Het praten over de Ramp zat niet in ons DNA. Pas later zijn de mensen er over gaan vertellen.”

Naast de burgemeester waren er in het Pestalozzihuis ook toespraken van dominee Franc de Ronde en van voorzitter Chiem de Vos van de Stichting Herdenking Watersnoodramp 1953 Gemeente Moerdijk. De leerlingen Joy en Nienke van basisschool ’t Kompas in Heijningen deelden hun gedachten aan de Ramp. Schooldirecteur Werner Buurma las de namen voor van de 103 slachtoffers. Tussen de toespraken door was er passende muziek van pianist Jens van Hoof en zangeres Mirte van Hoof.

Na de herdenking binnen werden bij het Watersnoodmonument kransen en bloemen gelegd, muzikaal ondersteund door Drumfanfare Showband Heijningen. Alle schoolkinderen van ’t Kompas legden een witte roos bij het monument. Tot slot werd met een defilé rond het monument de plechtigheid afgesloten.

Reacties zijn gesloten.