Schoolkinderen nauw betrokken bij herdenking Watersnoodramp

De kinderen luisteren aandachtig naar Chiem de Vos.

Donderdag 1 februari is het precies 65 jaar geleden dat Zuidwest-Nederland werd getroffen door de Watersnoodramp. Voor veel basisschoolleerlingen is de tragedie een ver-van-mijn-bed-show. Niet voor de kinderen uit groep 7 en 8 van ’t Kompas in Heijningen. Elke leerling heeft wel een opa, oma of grootouder die ooggetuige is geweest van de Ramp. Vrijdag 12 januari luisterden ze dan ook ademloos naar Chiem de Vos, die zijn herinneringen deelde over de dag dat in Heijningen 78 mensen het leven verloren en alle andere dorpelingen moesten vluchten voor het water.

Aanleiding voor het bezoek van Chiem aan ’t Kompas was de 5-jaarlijkse herdenking die op donderdagmiddag 1 februari plaatsvindt. De voorzitter van de organiserende stichting vroeg de kinderen een gedicht of een kort verhaal op papier te zetten. Eén van hen mag zijn of haar opstel voorlezen tijdens de herdenking in het Pestalozzihuis. De leerlingen van groep 7 en 8 wonen daarnaast de bijeenkomst bij. Alle schoolkinderen van ’t Kompas zijn na afloop aanwezig bij de buitenceremonie en leggen bloemen bij het monument.

Zitplaatsen beperkt
Op verzoek van de gemeente Moerdijk krijgt de herdenking voortaan een meer ingetogen karakter. In plaats van een tijdelijk paviljoen vindt nu de bijeenkomst plaats in het Pestalozzihuis. Het aantal zitplaatsen is daar beperkt. Daarom wordt iedereen die van plan is om de herdenking in het Pestalozzihuis bij te wonen, gevraagd om voor 27 januari een mailtje te sturen naar info@watersnoodherdenking.nl. Op die manier weet de organisatie op hoeveel mensen zij kan rekenen.

Herdenking
De herdenking begint donderdag 1 februari om 14.00 uur. Een uur lang zijn er sprekers, worden er beelden getoond van 65 jaar geleden en is er muziek van pianist Jens van Hoof en zangeres Mirte van Hoof. Ook worden de namen opgelezen van alle 103 mensen die in de gemeente Moerdijk om het leven kwamen tijdens de Watersnoodramp. Aansluitend gaat het gezelschap naar het monument aan de Hoge Heijningsedijk. Daar worden kransen en bloemen gelegd, terwijl Drumfanfare Showband Heijningen speelt. Na de Last Post worden twee minuten stilte gehouden en klinkt het Wilhelmus. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé rond het monument.

Bang
Voor hun gedicht of kort verhaal vonden de leerlingen uit groep 7 en 8 van ’t Kompas afgelopen vrijdag voldoende inspiratie uit de ervaring van Chiem de Vos. Als jongetje van 7,5 jaar woonde hij aan de Slobbegorsedijk toen hij met zijn familie en buren op de vlucht sloeg voor het water. “In de middag kwamen de commando’s ons redden. Met boten brachten ze ons naar een veilige plek. Ik zat in een roeiboot in elkaar gedoken, terwijl de wind rond m’n oren sloeg en het water in m’n gezicht spatte. Toen was ik wel bang hoor”, vertelde hij zijn aandachtig luisterend publiek. Elk kind wist wel iets te vertellen over de Ramp. Een van hen had zelfs een spreekbeurt gehouden over de Watersnoodramp. “Het is heel erg wat hier is gebeurd”, zei ze zichtbaar aangedaan.